Infekcje wszystkich nas atakują zimą. Szczepienia przeciw grypie chronią przed jej ciężkim przebiegiem i powikłaniami, ale tylko wobec wirusa grypy. Na inne wirusy nawet szczepione dzieci nadal są podatne.
Pragnę przypomnieć, że wiele dla wzmocnienia odporności mogą zrobić rodzice.Pokrzywa, pospolity chwast, nie jest tak piękna jak przebiśnieg, za to jest wielkim sprzymierzeńcem zdrowia. Roślina zawiera ogromne ilości soli mineralnych, witamin potrzebnych w obronie przed infekcjami i przy osłabieniu. Niezwykłe, że młode pokrzywy na koniec zimy są najbogatszym źródłem cennych składników. Nie trzeba ich uprawiać, rosną wszędzie: w Afryce i w Grenlandii – a w Polsce nawet w Tatrach. Uwaga: parzą skórę i wywołują bąble „pokrzywki”, bo zawierają histaminę i serotoninę. Roślina zimuje pod ziemią w kłączach, z których z pąków wyrastają w marcu ulistnione bylinki. Właściwości lecznicze opisał już w starożytności Hipokrates, a w średniowieczu św. Hildegarda z Bingen.
Działa antybakteryjnie i antywirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwalergicznie, oczyszcza zatoki i płuca ze śluzu. Sok poprawia stan cery, paznokci i włosów. Flawonoidy i garbniki oczyszczają organizm z toksyn, obniżają poziom cukru we krwi. Przyswajalne mikroelementy: wapń, fosfor, żelazo, siarka, potas, jod i sód zapewniają prawidłowy metabolizm tkanek. Liść pokrzywy dostarcza żelaza, zapobiega anemii, poprawia krążenie i kondycję fizyczną. Witamina K, flawonoidy i garbniki wzmacniają odporność, poprawiają krzepliwość krwi, wchłanianie wapnia i zapobiegają krwawieniom. Witamina B2 koi układ nerwowy i zapalenie błon śluzowych. Beta-karoten, chlorofil i ksantofil poprawiają stan skóry. Witamina C i kwas pantotenowy działają przeciwzapalnie i zwiększają tempo regeneracji tkanek. Olejki eteryczne wzmacniają układ oddechowy. Poza tym pokrzywa zapobiega tworzeniu się piasku nerkowego, wspiera trawienie i apetyt, pobudza wydzielanie soków trawiennych, zapobiega wrzodom żołądka i jelit. Tyle w skrócie.
Jak skorzystać? Zjadać jako warzywo, w formie zupy lub sosu do ziemniaków, traktować jak szpinak. Młode roślinki do 15-20 cm wiosną lub liście z wierzchołków pędów należy sparzyć wrzątkiem lub gotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem masła i czosnku. Z suszonych liści sporządzamy ogrzewające napary, nalewki, ze świeżych sok i wyciąg.
Oto kilka recept:
Herbata z pokrzywy:
1 łyżeczka świeżych liści na szklankę wrzątku – parzyć pół minuty. Suszone parzymy 1-2 min. Można przykryć na 10 min. Napar jest intensywny w smaku i działa moczopędnie, oczyszcza z toksyn, wzmacnia w czasie choroby i po infekcji. Herbata jest zalecana podczas leczenia kataru siennego i infekcji.
Sok z pokrzywy:
Świeże łodygi i liście myjemy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Jeden raz dziennie – wystarczy na wzmocnienie na podwieczorek. Gotowy do kupienia.
Chipsy z pokrzywy:
Duże liście pokrzywy umoczone w cieście naleśnikowym i smażone na gorącym oleju. Takie lekarstwo po doprawieniu żółtym serem, bazylią, papryką dzieci chętnie zjedzą.
Zupa z pokrzyw:
Garść posiekanych liści pokrzywy i 2 ząbki czosnku sparzone wrzątkiem dusimy na maśle i miksujemy. Dolewamy 2 szkl. wywaru z włoszczyzny i 2 szkl. mleka. Po zagotowaniu zagęszczamy śmietaną z mąką i podajemy z przeciętymi jajkami na twardo (jak żurek).
Wiosenna pasta z pokrzywy:
Do 1/2 szklanki drobno posiekanej pokrzywy dodaj po 4 łyżki jogurtu i twarożku. Dopraw solą, i szczypiorkiem. I posmaruj pastą chleb – smacznego. Po takim leczeniu – do długiego niewidzenia.
Grażyna Rybak |