Uwaga na jagody

Ocena: 0
518

Roślin przyciągających uwagę dzieci kolorem jest wiele. Na ogół nie traktujemy ich jako zagrożenie, ale przecież nie wszystkie mają działanie lecznicze. Które z nich są najgroźniejsze dla naszych pociech?

Wawrzynek wilczełyko jest silnie trujący dla dzieci, dorosłych oraz zwierząt. Rośnie w ogrodach domowych, parkach, lasach i nad strumieniami. Szczególnie niebezpieczne są jego owoce – czerwone, kuliste jagody, które dojrzewają w czerwcu-lipcu i zachowują toksyczność nawet suche. Podobnie jest z korą. Zatrucie objawia się zaczerwienieniem, obrzękiem i pęcherzami na skórze, nudnościami, wymiotami, zaburzeniami przełykania. Może wystąpić biegunka z krwią i krwiomocz. Najgorsza jest zapaść krążeniowa prowadząca do śmierci. Kontakt z lekarzem jest niezbędny natychmiast. Wawrzynek chętnie ogryzają koty, świnie, krowy i konie. Zwierzę, które zjadło tę roślinę, musi być szybko zbadane przez weterynarza. Moc toksyczną wawrzynka ukazuje fakt, że świnię zabija 3-5 jagód, a konia 10 g spożytej kory. Zjedzenie 10 dojrzałych owoców może spowodować śmierć dorosłego, a dla dziecka nawet 1-2 zjedzone jagody mogą być śmiercionośne.

Czarny bez występuje w lasach i parkach i ma czarne owoce, dojrzewające od sierpnia do października, po okresie kwitnienia od maja do czerwca drobniutkimi, białymi kwiaty. Zatrucia są zwykle spowodowane zjedzeniem surowych, niedojrzałych jagód, które są trujące, podobnie jak kora i liście. Do objawów zatrucia zaliczamy osłabienie, objawy neurologiczne w postaci bólów i zawrotów głowy, dolegliwości ze strony układu pokarmowego – nudności, wymioty, biegunkę – oraz zaburzenia oddychania, aż do duszności. Dziecko ma również przyspieszenie akcji serca. Jedzenie owoców przetworzonych, wysuszonych bądź ugotowanych jest bezpieczne dla zdrowia, co więcej: syrop ma właściwości lecznicze.

Kalina koralowa w medycynie ma zastosowanie do obniżenia ciśnienia przy krwotokach wewnętrznych i w bolesnym miesiączkowaniu, stanach skurczowych i atonii macicy, w czasie klimakterium i pobudzenia nerwowego w czasie ciąży lub przy skłonnościach do poronień. Jej czerwone, koralikowe jagody są interesujące dla dzieci – ale, niestety, spożyte na surowo powodują objawy silnego zatrucia: zawroty i bóle głowy, wymioty, a nawet zaburzenia równowagi.

Bukszpan zwyczajny to zielony także zimą krzew, chętnie sadzony dla ozdoby w ogrodach. Rośnie bardzo wolno, więc mamy go w ogrodzie latami. Trujące są wszystkie jego części, także korzenie, ponieważ zawierają alkaloidy, m.in. buksyny. Do zatrucia dochodzi po zjedzeniu najczęściej owoców albo liści bukszpanu. Dzieci zainteresowane zielonymi, mało widocznymi owocami, które wydają tylko stare bukszpany, próbują je zjeść. W początkowej fazie zatrucia występuje pobudzenie, następnie spadek ciśnienia krwi i lekki paraliż. Objawy zatrucia to podrażnienie układu pokarmowego, wymioty, biegunka, dreszcze, drgawki, trudności z oddychaniem. Zwykle dziecko wymaga płukania żołądka. Także zwierzęta domowe, które ogryzały bukszpan, wymagają pomocy weterynarza.

Grażyna Rybak
Autorka jest lekarzem pediatrą

Idziemy nr 27 (561), 3 lipca 2016 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ: