Alergia pokarmowa zwykle dotyczy mleka, ryb, jajek, orzechów. Nadwrażliwość na owoce występuje zdecydowanie rzadziej. Najczęściej uczulają jabłka, truskawki, banany, kiwi i owoce cytrusowe.
Na szczęście większość cząsteczek zawartych w owocach traci aktywność w wysokiej temperaturze, dlatego objawy występują głównie po surowych produktach. Niekiedy alergia ta powstaje w wyniku reakcji krzyżowych, w których pacjent jednocześnie reaguje na pewne alergeny wziewne i pokarmowe. Dotyczy to głównie osób uczulonych na pyłki roślinne. Pacjent uczulony na brzozę może źle tolerować jabłka i wiśnie, a uczulony na trawy nie może jeść melonów i brzoskwiń.Objawy alergii na owoce są różne. Najczęściej dotyczą śluzówek jamy ustnej, gardła, rzadziej innych części przewodu pokarmowego. Jako pierwsze często pojawiają się świąd, drętwienie i obrzęk warg, języka, niekiedy śluzówek całej jamy ustnej i gardła. Jest to tzw. zespół anafilaksji jamy ustnej. Ponadto alergia na owoce może powodować nudności, wymioty, biegunki, bóle brzucha, wysypki, swędzenie, zapalenie spojówek, katar, rzadziej kaszel, duszności, a wyjątkowo wstrząs anafilaktyczny.
Truskawki, z uwagi na dużą zawartość histaminy, wywołują pokrzywkę na całym ciele z intensywnym świądem. Owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny, grejpfruty) powodują wysypki oraz dolegliwości pokarmowe. Czasem towarzyszy im nadwrażliwość na kiwi, papaję i mango. Natomiast uczulenie na banany wiąże się z alergią na lateks i gumę.Generalnie bezpieczniejsze są owoce miejscowe: gruszki, śliwki, maliny, czereśnie, porzeczki, morele, jagody. Owoce egzotyczne nie są polecane dla alergików i dla małych dzieci, głównie ze względu na dodatek środków konserwujących. Owoce takie są transportowane z daleka i muszą być zabezpieczone przed psuciem – zawierają więc niemało „chemii”. To te dodatki mogą być przyczyną rozmaitych dolegliwości, a nie same owoce.
Rozpoznanie alergii ułatwia dobrze zebrany wywiad oraz badania dodatkowe – testy skórne i oznaczenie swoistych przeciwciał IgE. Rzadko stosowane są doustne próby prowokacyjne.
Leczenie alergii polega na wyeliminowaniu szkodliwych produktów z diety. Zaleca się pieczenie, gotowanie owoców lub poddawanie ich innej obróbce termicznej. Zwykle nie trzeba ograniczać spożywania soków, dżemów, jogurtów owocowych. Jedynie banany pod wpływem temperatury nie tracą właściwości uczulających. Czasem należy podać leki.
Ewa Najberg Alergolog fot. Michał Ziółkowski/Idziemy Idziemy nr 30 (513), 26 lipca 2015 r. |