Owoce sezonowe są smaczne, zawierają wiele witamin (szczególnie witaminy C) i mikroelementów.
Owoce o barwie czerwonej i pomarańczowej są bogate także w karoten, czyli prowitaminę A. Polecają je lekarze i dietetycy. Czy jednak zawsze są zdrowe, czy możemy jeść je bez ograniczeń? Owoce mają korzystne i niekorzystne działania.Przykładem są truskawki. Ich zalety to niewielka wartość kaloryczna i duże wartości smakowe. Mają właściwości „odkwaszające”. Ich wadą jest niewielka trwałość – szybko pleśnieją, szczególnie kiedy są pozbawione szypułki. Truskawki kumulują pestycydy. Związki chemiczne w nich zawarte mogą być przyczyną uczuleń oraz dolegliwości brzusznych. Zawierają cukier – z tego powodu pacjenci z cukrzycą mogą je jeść tylko w ograniczonych ilościach. Te uwagi dotyczą zresztą praktycznie wszystkich owoców.
Drugim bardzo popularnym owocem są czarne jagody. Zawierają między innymi pektyny. Mają właściwości lecznicze. Jagody stosuje się zarówno przy zaparciach, jak i przy biegunce. Przeciwbiegunkowo działają owoce suszone. Mają one także działanie przeciwbakteryjne, dawniej stosowane były jako środek zwalczający robaki. Świeże jagody i ich przetwory poprawiają wzrok.
Od dawna znane są właściwości napotne maliny, dlatego stosowana jest w stanach gorączkowych. Działa wzmacniająco ze względu na dużą zawartość witamin. Własności lecznicze mają zarówno owoce, jak i liście malin.
Brzoskwinie mają działanie odchudzające, są zalecane w chorobach krążenia.
Istnieje wiele gatunków śliwek. Wszystkie mają działanie przeczyszczające. Śliwki zawierają głównie witaminy z grupy B oraz liczne mikroelementy: potas, magnez, wapń, fosfor. Nie są wskazane u pacjentów z dną moczanową, ponieważ powodują podwyższenie poziomu kwasu moczowego we krwi. Tym osobom polecam jedzenie pigwy. Osoby z dną moczanową oraz z chorobami reumatycznymi powinny stosować ją jak lekarstwo. Zawiera wiele witamin, ale najwięcej witaminy C. Jest stosowana także przy przeziębieniach. Również czereśnie polecane są szczególnie osobom z chorobami stawów (reumatyzm), ale uwaga na zaburzenia żołądkowe: są ciężkostrawne!
Wiśnie i jeżyny to moim zdaniem najzdrowsze owoce, nie szkodzą, są lekkostrawne, korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych, obniżają poziom cholesterolu, działają moczopędnie i przeciwzapalnie.
Czarna porzeczka zapobiega biegunkom i leczy je, stosowana jest także w przeziębieniach.
Melon działa przeciwkrzepliwie, są doniesienia, że zapobiega chorobom nowotworowym.
Gruszka ma dużo błonnika i potasu. Surowa jest ciężkostrawna. Gotowana jest lekkostrawna, wspomaga trawienie, ma także właściwości przeciwgrzybicze.
O jabłkach trudno pisać jak o owocach sezonowych. Dzięki specjalnym warunkom przechowywania są dostępne na rynku przez cały rok. Właściwie wszyscy mogą je jeść. Nawet osoby z zaburzeniami żołądkowymi i wątrobowymi mogą zjeść lekko rozgotowane jabłko bez cukru.
Izabela Pakulska - lekarz |