Nasze kasze ulubione

Ocena: 0
626

Coraz więcej Polaków szuka zdrowej żywności, coraz bardziej popularne stają się produkty naturalne. Takimi produktami mogą być kasze.

Przed tygodniem pisałam o niektórych z nich, dziś – kontynuujemy temat.

Kasza gryczana, choć nie zawiera nasion zbóż – produkuje się ją bowiem z rośliny niebędącej zbożem, z gryki – jest bogata w białko. Zawiera wszystkie niezbędne do życia aminokwasy. Wpływa korzystnie na naczynia, zmniejsza powstawanie żylaków i pajączków (poszerzonych drobnych naczyń na skórze). Ma działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwbakteryjne. Powinny jej unikać osoby z chorobą wrzodową, może ona także nasilić niewydolność nerek. Ze względu na dużą zawartość błonnika potrafi wywoływać biegunki. Jest jednak korzystna u osób ze skłonnością do zaparć.

Pszenica – z niej produkuje się kaszę mannę. Jest ona pożywna i lekkostrawna. Szczególnie poleca się ją dzieciom i osobom z dolegliwościami z przewodu pokarmowego, takimi jak choroba wrzodowa żołądka czy dwunastnicy, choroby trzustki i stany zapalne jelit. Prawie nie zawiera błonnika, dlatego może być stosowana u osób ze skłonnością do biegunki. Nie powinno się jej używać przy zaparciach oraz u osób na diecie bezglutenowej. Inny gatunek pszenicy jest zawarty w kaszy kuskus, która zawiera dużo białka. Również mogą ją jeść osoby z dolegliwościami z przewodu pokarmowego. Jednak pozostający na diecie bezglutenowej nie mogą jej spożywać.

Orkisz jest rodzajem pszenicy. O jego niezwykłych właściwościach pisała już w XIII w. św. Hildegarda z Bingen. Zdaniem tej świętej (ogłoszonej przez papieża Benedykta XVI doktorem kościoła) orkisz jest jednym z produktów, który nie tylko nie szkodzi, ale ma duże działanie lecznicze. Zboże to było bardzo popularne w średniowieczu. Potem pojawiały się inne, łatwiejsze w hodowli odmiany pszenicy. Czym różni się orkisz od innych gatunków pszenicy? Ma grube łupiny, dzięki czemu ziarno jest chronione przed zanieczyszczeniami. Zawiera wiele cennych składników, znacznie więcej niż zwykła pszenica. Jest bogaty w białko, tłuszcz, błonnik, substancje obniżające poziom cholesterolu (fitosterole), wiele magnezu, żelaza, wapnia i fosforu. Ma także mnóstwo witamin, szczególnie A, z grupy B oraz E i D. Kwas krzemowy zawarty w orkiszu poprawia stan włosów i paznokci. Mówi się o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwzapalnym i przeciwuczuleniowym orkiszu. Łagodzi on też dolegliwości żołądkowe. Z orkiszu produkowana jest nie tylko kasza. Polecam stosowanie mąki orkiszowej.

Przypomnę, że osoby z nietolerancją glutenu mogą jeść bez problemu kaszę gryczaną, jaglaną i kukurydzianą, inne są przeciwskazane. Są jednak pacjenci, którzy mimo wskazań do stosowania diety bezglutenowej nie mają dolegliwości po spożyciu orkiszu!

Coraz więcej mówi się o tym, jak niekorzystne dla organizmu ma jego zakwaszenie. Przeciwdziałają temu kasze o działaniu zasadotwórczym, szczególnie jaglana, gryczana i orkiszowa.

Wiele pomysłów na smaczne dania z kasz jest umieszczonych w internecie. Zapewniam, że posiłki zawierające kasze mogą być bardzo urozmaicone.

Izabela Pakulska
Lekarz
Idziemy nr 14 (548), 3 kwietnia 2016 r.

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ: