Utrata włosów niepokoi i zmusza do szukania przyczyn, co często umożliwia rozpoznanie innej choroby. Najczęściej ich wypadanie wiąże się z niedoborem składników pokarmowych.
Włosy dzieci i dorosłych są zbudowane z białek zawierających aminokwasy bogate w siarkę – cysteinę i metioninę oraz lizynę. Niedobór białka w diecie to brak aminokwasów niezbędnych do syntezy keratyny i komórek włosowych. Dobrym źródłem cysteiny w diecie są zboża, kukurydza, natomiast metioninę zawiera kazeina mleka, sera, jogurtu, kefiru oraz białko jaj. Siarkę i lizynę dostarczają organizmowi potrawy z mięsa i drobiu, jaja, nasiona roślin strączkowych, kapusta, brukselka, brokuły, rzeżucha. Wypadanie włosów może być objawem zatrucia chemikaliami. Np. talem zawartym w trutce na szczury, arsenem, rtęcią, bizmutem, kwasem bornym z maści dla dzieci (!) i złotem z kropli na reumatyzm. Do objawów ogólnych należy złe samopoczucie i wypadanie włosów po ok. 2 tyg., które odrastają aż po ok. 6-8 tyg.Do wzrostu włosów niezbędna jest witamina C, przeciwutleniacz, który umożliwia wytwarzanie kolagenu, jako budulca włosa i chroni go przed uszkadzaniem komórek przez wolne rodniki, co zmniejsza ich łamliwość i wypadanie. Witaminę C zawiera: papryka czerwona, brokuły, brukselka, kalarepa, kapusta włoska, grejpfrut, kiwi, mandarynki i czarna porzeczka. Witamina C sprzyja wchłanianiu żelaza, które wpływa na stan włosów i jako składnik hemoglobiny w krwinkach transportuje tlen w organizmie. Niedobór żelaza prowadzi do anemii i wypadania włosów. Żelazo jest w wołowinie, mięsie królika, jajach, orzechu, figach, moreli, szpinaku, brokułach i ziarnach słonecznika. Bogaty w żelazo sok z pokrzywy pity i wcierany we włosy znakomicie zmniejsza ich wypadanie i wzmacnia cebulki. Cynk oraz witaminy B1 i B12 są niezbędne do budowy czerwonych oraz białych ciałek krwi i wytwarzania nowych komórek włosowych. Dobrym źródłem są: serniki i jajecznica, wołowina, sardynki, musli z rodzynkami i orzechami, płatki owsiane, fasola, soczewica i nasiona słonecznika oraz kakao. Witamina E jako silny przeciwutleniacz chroni komórki. Jej niedobór prowadzi do niedokrwistości, z objawem wypadania włosów. Dobry poziom tej witaminy młodości zapewnią dziecku: oleje, masło, musli z rodzynkami i orzechami oraz migdały.
Niedoczynność tarczycy objawia się wypadaniem włosów z powodu niedoboru tyroksyny. Oprócz ich przerzedzenia choroba wywołuje senność, nadwagę, suchość i szorstkość skóry, szybsze marznięcie. Stanu włosów nie da się poprawić, dopóki nie zostanie wyrównany poziom hormonów w organizmie.
Także brak witaminy A objawia się wypadaniem włosów, bo jest ona niezbędna do rozwoju komórek. Zawierają ją: pełnotłuste mleko, jaja, wątróbka, makrela, łosoś, sardynki, śledzie, tuńczyki. Organizm wytwarza ją z roślin zawierających karotenoidy, barwniki żółty, zielony, pomarańczowy i czerwony warzyw i owoców. Życzę bardzo smacznej kuracji z użyciem szpinaku, sałaty, brokułów, papryki, pomidora marchwi, kukurydzy, mango, moreli i brzoskwiń.
Grażyna Rybak - pediatra |