Czekolada i zdrowie

Ocena: 0
1416
Rodzice chronią dzieci przed słodyczami, często restrykcyjnie – żadnych słodyczy! Z medycznego punktu widzenia nie jest ważne, że dla dzieci czekolada jest przyjemnością, ale to, że jej składniki są korzystne dla zdrowia.
Czekolada, produkowana w Hiszpanii od XVI w. z ziaren kakaowca przywiezionych przez Krzysztofa Kolumba, zawiera ponad 500 substancji chroniących przed chorobami, w tym nowotworami, chorobami serca, depresją. Wymienię jej najważniejsze składniki.

Magnez to makroelement odpowiedzialny za przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Zapobiega drgawkom, skurczom mięśni, zaburzeniom rytmu serca, zmęczeniu, gorszej kondycji. Żelazo jest składnikiem hemoglobiny, jego niedobór powoduje anemię, brak apetytu, słabszą odporność, gorszy rozwój fizyczny. Cynk i selen są niezbędne przy gojeniu ran i regeneracji tkanek, wspierają produkcję krwinek czerwonych i poprawiają odporność, podobnie jak flawonoidy. Wapń to składnik budulcowy kości, minerał niezbędny do krzepnięcia krwi, zapobiega skrzywieniom kręgosłupa. Teobromina pobudza czynność serca, rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie. Psychoaktywna kofeina stymuluje mózg, zwiększa metabolizm, zmniejsza zmęczenie fizyczne, przywraca jasność umysłu.

Kakao to świetny napój na śniadanie lub po szkole przed odrabianiem lekcji. Czekolada pomoże przed treningiem lub uczeniem się, wieczorem może utrudnić zasypianie. Znajdująca się w niej pirazyna poprawia sprawność intelektualną, a fenyloetyloamina to naturalna endorfina – poprawia nastrój, zwiększa wytrzymałość na ból i stres.

I jeszcze o czekoladowych witaminach. A chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami, poprawia stan skóry, włosów, paznokci. B2 sprzyja śluzówkom układu oddechowego, nerwowego i pokarmowego, zapobiega zajadom, regeneruje naczynia krwionośne. B3, czyli niacyna, współdziała w przemianach metabolicznych węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, uwalnia energię, uczestniczy w syntezie czerwonych ciałek krwi, hamuje toksyczne działanie leków, reguluje poziom cholesterolu, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów, poprawia stan psychiczny. B6 – pirydoksyna – sprzyja syntezie enzymów i hormonów, hemoglobiny, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego u nastolatek.

Najwięcej tych składników ma czekolada gorzka, mleczne zawierają mniej kakao. Gorzka jest świetna dla dzieci uczulonych na mleko. Można ją też zastosować w biegunce – działa hamująco, a dziecku zmniejsza stres choroby. Warto pamiętać o kaloriach w kakao. Szczupłym dzieciom i niejadkom gotujcie kakao (gotowane lepiej niż rozpuszczalne).

Ponadto masło kakaowe natłuszcza, nawilża, chroni przed szkodliwym promieniowaniem UVA, regeneruje i upiększa – idealny zdrowy kosmetyk nastolatków. Zdumiewa ilość korzyści zdrowotnych czekoladowego lekarstwa. Przypominam zatem, że każdy lek stosujemy ściśle według zaleceń lekarza, aby nie przedawkować. Jak zawsze we wszystkim potrzebny jest umiar.

Grażyna Rybak
Pediatra
Idziemy nr 7 (490), 15 lutego 2015 r.



PODZIEL SIĘ:
OCEŃ: