Właściwości posadzek żywicznych stosowanych w przemyśle spożywczym

Ocena: 5
2584

 

Eksperci marki Flowcrete, wiodącego producenta i dostawcy materiałów oraz technologii do wykonywania posadzek żywicznych, przedstawiają najważniejsze zagadnienia, jakie należy wziąć pod uwagę przy przygotowywaniu specyfikacji systemów posadzkowych do zakładów z branży mięsnej.

1. Łatwe utrzymanie w czystości

W zakładach mięsnych, tak jak w całej branży spożywczej, najważniejsze jest przestrzeganie zasad higieny. Zastosowanie bezspoinowych posadzek żywicznych pozwala uzyskać powierzchnię łatwą do zmywania i utrzymywania w czystości. Brak zbędnych podziałów na posadzce ogranicza do minimum liczbę miejsc, w których mogą gromadzić się zanieczyszczenia i rozwijać bakterie. Dotyczy to także zintegrowanych z systemem posadzkowym cokołów na styku posadzki ze ścianą.

2. Wysoki profil higieniczny – rozwiązania czyste mikrobiologicznie

W strefach zakładów mięsnych, które mają bezpośredni kontakt z żywnością, stosuje się innowacyjne rozwiązania posadzkowe takie, jak np. czyste mikrobiologicznie poliuretanowo-cementowe posadzki Flowfresh. Zawierają one antybakteryjny dodatek Polygiene® na bazie jonów srebra, który redukuje ilość bakterii na powierzchni posadzki nawet o 99,9%. O wysokim profilu higienicznym posadzek świadczą m.in. certyfikaty wydawane przez niezależne organizacje. Certyfikat HACCP International przyznany posadzkom Flowfresh stanowi potwierdzenie, że spełniają one najwyższe światowe standardy higieny w przemyśle spożywczym.

3. Odporność chemiczna na typowe dla produkcji mięsa substancje i metody czyszczenia

Stały kontakt z dużymi ilościami czynników występujących w zakładach mięsnych, m.in. tłuszczów czy krwi, mógłby mieć niszczący wpływ na posadzkę niedostosowaną do tego typu warunków. Z tego powodu w inwestycjach z branży mięsnej warto stosować systemy posadzkowe, które charakteryzuje wysoka odporność chemiczna, zarówno na substancje organiczne, jak i środki czyszczące stosowane w ramach standardów utrzymania higieny.

4. Wysoka odporność na stałe niskie i wysokie temperatury

W zależności od rodzaju działalności, posadzki w zakładach mięsnych powinny być odporne na stałe niskie temperatury (np. w mroźni i chłodni) i stałe wysokie temperatury (np. w strefach obróbki termicznej). Bardzo ważna jest też wytrzymałość na gwałtowne zmiany warunków w otoczeniu, m.in. podczas czyszczenia pomieszczeń ciepłą wodą lub parą wodną pod ciśnieniem, a także przy otwieraniu drzwi od mroźni lub pieców. Posadzki poliuretanowo-cementowe Flowfresh, przy odpowiednio dobranej grubości systemu, mają znaczny zakres odporności termicznej.

5. Odpowiednia do warunków użytkowania wytrzymałość mechaniczna

W przypadku zakładów mięsnych o dużej skali działalności stosowane w nich posadzki powinny być odporne na intensywne obciążenia mechaniczne związane z miejscowym załadunkiem towarów, intensywnym ruchem wózków transportowych, a także z ruchem pieszym. Do najbardziej wytrzymałych należą systemy posadzkowe na bazie żywic poliuretanowych oraz kruszywa i cementu. Wyróżnia je znaczna odporność na ścieranie (np. wynik < 2000 mg w Teście Tabera, przy zastosowaniu koła H22 o wadze 1000 g przy 1000 cykli, zgodnie z normą PN-EN ISO 5470–1).

6. Posadzka zintegrowana z systemem odwodnienia, o przeciwpoślizgowej powierzchni w strefach mokrych

W strefach mokrych, np. w pomieszczeniach uboju czy rozbioru mięsa, gdzie występuje zwiększone ryzyko poślizgnięcia i upadku pracowników, stosowane są rozwiązania o zwiększonych właściwościach przeciwpoślizgowych. Przykładem tego typu systemów są posadzki żywiczne z zasypem piaskiem kwarcowym o odpowiednio dobranej frakcji. Dla zapewnienia sprawnego odprowadzania wody i zanieczyszczeń posadzki powinny być zintegrowane z systemem odwodnienia. Warstwy posadzkowe należy wykonywać z odpowiednim spadkiem, a styk posadzki i odwodnienia – wypełnić masą trwale elastyczną, aby uniknąć powstawania spękań.

7. Atrakcyjna estetyka posadzek przemysłowych

Posadzki w zakładach przemysłowych powinny przede wszystkim chronić betonowe podłoże przed zniszczeniem pod wpływem obciążeń użytkowych. Warto także zwrócić uwagę na ich estetykę, np. jasne kolory optycznie powiększają pomieszczenia produkcyjne, a zabrudzenia są na nich lepiej widoczne, co ułatwia ich skuteczne zebranie. Posadzki poliuretanowo-cementowe Flowfresh są dostępne w wielu standardowych kolorach, poza szarym i ciemnoszarym, są to m.in. ciepłe odcienie, takie jak ochra, kremowy, musztardowy, czerwony, a także zielony i niebieski.

Przy wyborze posadzek żywicznych do zakładu mięsnego dobrym rozwiązaniem jest dostosowanie systemów do poszczególnych stref i panujących w nich warunków. Przy przygotowywaniu specyfikacji warto skorzystać ze wsparcia ekspertów w tej dziedzinie, którzy na bazie swojej wiedzy i doświadczenia zaproponują odpowiednie materiały i technologie.

Źródło: Tremco CPG

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ: